Cum pot spune dacă este rinită alergică sau o răceală?

Simptome similare. Cauze diferite.

Pentru a înțelege diferența dintre o răceală și rinite alergice, este important să știți că unele simptome ale rinitei alergice pot fi similare cu cele ale răcelii. În plus, toată lumea resimte răcelile și rinitele alergice puțin diferit. Nu este de mirare de ce poate fi dificil să ne dăm seama exact ce se întâmplă.

Ce sunt rinitele alergice?

O rinită alergică este o reacție exagerată a sistemului imunitar la diverse substanțe denumite alergeni (ex: bucățele de piele descuamată a animalelor de companie, polen, acarieni și mucegai). Când intrați în contact cu acești alergeni, corpul îi confundă cu niște substanțe nocive și îi atacă, eliberând în organism substanțe chimice precum histamina. Datorită acestor substanțe, apar la nivelul organismului diverse simptome cum ar fi strănutul, mâncărimea, lăcrimarea ochilor, nas înfundat sau care curge. Rinitele alergice nu sunt niciodată contagioase, dar pot fi transmise în familie.

Ce este o răceală?

Deși rinitele alergice au manifestări asemănătoare cu cele ale răcelii, cele două sunt afecțiuni total diferite. Simptomele de răceală apar atunci când un virus intră în corp și sistemul imunitar îl atacă. Acest lucru poate provoca unele dintre simptomele observate și la rinitele alergice, cum ar fi strănutul și congestia nazală. Există însă unele diferențe cheie. Germenii care provoacă răceli sunt contagioși. Puteți contacta infecția atunci când cineva cu simptome de răceală strănută, tușește sau vă atinge având mâinile contaminate. Din fericire, simptomele de răceală tind să dispară în 7-10 zile. Dacă simptomele de răceală durează mai mult de 2 săptămâni, mergeți la medic.

Semnele răcelii față de semnele rinitei alergice

Simptomele rinitelor alergice pot varia și pot fi mai răspândite primăvara și toamna pentru persoanele care suferă de rinite alergice sezoniere. Răcelile, în schimb, se dezvoltă mai adesea în sezonul rece și se pot manifesta diferit, însă simptomele comune pot fi mai severe. Acest grafic explică unele dintre diferențe.

Este o răceală sau o rinită alergică?

SIMPTOM RĂCEALĂ RINITĂ ALERGICĂ

  Tuse

  Frecvente

  Uneori

  Dureri generale

  Uneori

  Niciodată

  Oboseală sau slăbiciune

  Uneori

  Uneori

  Mâncărimi la nivelul ochilor

  Rar sau niciodată

  Frecvente

  Strănut

  Frecvente

  Frecvente

  Dureri în gât    

  Frecvente

  Uneori

  Nas care curge    

  Frecvente

  Frecvente

  Congestie nazală    

  Frecvente

  Frecvente

  Febră

  Rare

  Niciodată

  Durata

  3-14 zile

  Câteva săptămâni

(de la 2 săptămâni până la mai multe luni, de exemplu în jur de 6 săptămâni când se manifestă la polenul de ambrozie sau graminee)

Sursa: Adaptat din NIH Medline Plus

Nu stați ca pe ace în timp ce așteptați să aflați.

Indiferent dacă aveți o răceală, rinită alergică sau ambele, Afrin vă poate ajuta să vă ameliorați congestia nazală atunci când se utilizează conform indicațiilor. Acționează rapid, ajutându-vă să respirați mai liber în câteva minute, și durează până la 12 ore.

ARATĂ-MI PRODUSE AFRIN